Две години от издигането на паметника на хан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия

В периода 5-8 юни в италианското градче Челе ди Булгерия се проведоха чествания по повод две години от издигането на паметника на хан Алцек, наситени с различни български и италиански съвместни и индивидуални инициативи.

Програмата, наблюдавана от нашия колега гл.ас. д-р Яна Гергова, стартира на 5 юни като акцент на деня бе удостояването на посланика на Р България в Италия Марин Райов с Почетно гражданство на града, връчено от кмета на Челе ди Булгерия Джино Марота. На следващия ден бе представена туристическа информационна брошура/гид за града и региона, преведена на български език и насочена към бъдещите български туристи. В събитието участваха и ученици от местното училище, които посрещнаха гостите с изпълнение на химна на България. Вечерта продължи с театралната постановка „1828 la Rivolta del Cilento”.

Като кулминация на честванията може да се определи 7 юни – датата, когато е издигнат паметникът през 2016 г. Събитията, организирани от фондация „Въздигане“ – едни от инициаторите и идеолози на честванията, включиха демонстрации на древни бойни изкуства, изпълнени от Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“ – Сливен, а във вечерния концерт участие взеха фолклорните изпълнители и музиканти от България Николай Докторов, Недко Царев, семейство Маркови, Донко Петров и Петя Панева. Сред публиката на честванията, освен представители на фондацията, присъстваха и други гости от България, местни жители, посланикът на Р България в Рим Марин Райков и посланикът на Р България във Ватикана проф. Кирил Топалов.

От името на Яна Гергова благодарим на Тотка Тодорова и Иванка Карагеоргиева за отзивчивостта и оказаното съдействие!

 

Текст и снимки: Яна Гергова

Сподели