Две чествания на 2 юни в Букурещ

142-та годишнина от героичната смърт на Христо Ботев на 2 юни 1876 г. – дата, чествана и като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (с промени в наименованието, но без прекъсване от 1953 г. насам) беше отбелязана двукратно пред паметника на поета в Букурещ.

На самия 2 юни честването беше гражданско и събра русенски интелектуалци, организирани в пътуващ семинар под ръководството на Вяра Косева – етнограф и председател на НЧ „Христо Ботев – 1908“ – Русе, сред които засл. доц. Живодар Душков – поет, публицист и дългогодишен преподавател в РУ „Ангел Кънчев“, Иван Иванов – автор на изследване за Любен Каравелов и активен деятел на инициативата за превръщане на Солаковия хан в Букурещ в български културен център, Капка Иванова – историк и организатор на фолклорния събор „Жива вода“, гл.ас. д-р Даниела Вичкова от Института за исторически изследвания при БАН и мн. др. – учители, артисти, любители историци. Към групата от около трийсетина души се бяха присъединили и българи от читалище „Олимпи Панов“ в гр. Тараклия, Молдова. Двама активисти на Традиция – Русе бяха облечени в старинни костюми – единият като Ботев, а другият – като участник в неговата чета, носейки реплика на знамето на ботевата чета.

Кратко слово произнесе Вяра Косева, в което напомни за символиката на сирената, която всеки българин чува в родината точно в 12:00 ч. на този ден, но подчерта, че тя не е необходима, за да си спомним делото на Ботев. Засл. доц. Живодар Душков прочете свое стихотворение, написано специално за случая и посветено на поета-революционер. Групата се снима за спомен пред паметника.

Присъстващите положиха венец и цветя на паметника на Ботев и букети на намиращия се в близост паметник на Левски. След церемонията групата беше посрещната гостоприемно в офиса на Демократичния съюз на българите в Румъния – с почерпка и възрожденска музика. Доайенът на българите в Букурещ – Лука Велчов – разказа за дейността на съюза и неговите членове, за клуба, както и за българските места в старата част на Румънската столица. Беше представена книгата на Иван Иванов „Любен Каравелов стратег или предател на Освобождението и неговото наследство“ (Русе, 2016) от засл. доц. Живодар Душков и от самия автор, който разказа накратко и за действията, предприети от него за закупуване на Солаковия хан от наследниците му и за срещите му с българските власти по въпроса.

Групата продължи обиколката на Букурещ, започнала преди церемонията на паметника с посещение на гробището „Белу“.

На 4 юни се проведе официалното честване на годишнината от смъртта на Христо Ботев, организирано от Посолството на Република България в Букурещ. На него присъстваха предимно представители на мисията ни, както и български военнослужещи от щаба на Многонационалната дивизия „Югоизток“ и професорът Лука Велчов. Слово произнесе посланикът Тодор Чуров, а венци положи и почетният консул на България в Плоещ Росен Русев. Цветя бяха поднесени и на паметника на Васил Левски.

Времевото разминаване между двете чествания – рядко случващо се по принцип – поставя въпроси за взаимодействието между официалната власт, дипломатическите представителства и индивидуалните и организирани патриотични и възпоменателни пътувания на българи от родината. Проблемът за представителността е особено значим в подобни случаи и в съвременното нейерархично и мобилно общество.

Бих искала да изкажа своите благодарности на Капка Иванова, Вяра Косева, Лука Велчов, Любомир Николов и Иван Иванов за съдействието, любезността и гостоприемството!

 

Галерия

Текст и снимки: Лина Гергова

 

Сподели