За 24 май в Рим

Яна Гергова, член на екипа, проследи голяма част от събитията в Рим по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Програмата за честванията бе интензивна и съсредоточена около местата на памет в града, свързани с живота и делото на братята Кирил и Методий, както и някои други важни за българската общност топоси. Акцент бе посещението на българската държавна делегация, начело с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, и съвместното честване на празника с държавната делегация от Македония, предвождана от министър-председателя Зоран Заев. Тържественото поклонение традиционно започна с молебен, отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний съвместно с поканения от него Старозагорски митрополит Киприан и българския свещеник в Рим отец Емил Ангелов, и поднасяне на цветя пред гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“, последвани от молебен от страна на Македонската православна църква. На събитието, освен официалните гости и журналисти, присъстваха и немалко представители на местната българска общност. Двете делегации поднесоха венци и пред паметната плоча в църквата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан II благославя славянските книги, а българската – и  пред паметника на писателя Иван Вазов на площад „Тордвалдсен“ недалеч от парка „Боргезе“.

Следобед събитията продължиха с поднасяне на цветя пред паметника на св. Кирил и Методий в двора на Посолството на Република България в Италия и с молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в българската църква „Св. Седмочисленици“ от митрополит Антоний. Честването на 24 май приключи с традиционния вече прием в българското посолство, иницииран от посланика Марин Райков и неговата съпруга.

По време на командировката бяха посетени и фотодокументирани и други български места в италианската столица като паметните плочи на Пенчо Славейков на ул. „Бонкомпани“ и Петър Парчевич в църквата „Сан Андреа деле Фрате“.

От името на д-р Гергова екипът благодари на Венета Ненкова за предоставената полезна информация и отзивчивостта!

Текст и снимки: Яна Гергова

Сподели