Празникът на св. Кирил и Методий в Микулчице

За поредна година в археологическия комплекс в Микулчице, Република Чехия, където се предполага, че се е намирала архиепископската базилика на Методий, от Асоциацията на българските сдружения в Чехия бе организиран Събор на българите. Тази година честванията са посветени на 1155 г. от мисията на Кирил и Методий във Великоморавия. Мариянка Борисова от екипа по проект „Конструиране на национално културно наследство в чужбина: трансгранични поклоннически и възпоменателни практики“ посети организирания на 12 май празник, където наблюдава поднасянето на цветя и венци на паметната плоча и паметника на Солунските братя, приветствията и празничния концерт, представен от български фолклорни групи от Германия и Чехия. Паметната плоча и паметникът на Светите братя са поставени в археологическия комплекс в Микулчице през 1982 и съответно през 2009 г. по инициатива на българите в Чехия и с финансовата подкрепа на българската държава.

Приветствия поднесоха председателят на Асоциацията на българските сдружения в Чехия Кирил Беровски, кметът на Микулчице, директорът на музея в Ходонин, чиято афилиация археологическият комплекс в Микулчице споделя, представител на малцинствата в Чехия, бившият посланик в Чехия Здравко Попов. В ролята на водещ се включи председателят на Българското сдружение в Бърно д-р Иван Белков. Гости на празника бяха представители от българските сдружения в Прага, Кладно, Пилзен, Бърно, Оломоуц (Чехия), фолклорни групи и участници от Сдружение „Златен век“ – Нюрнберг, Манхайм, Инголщад (Германия). Сред гостите от България присъстваха представители от Български център „Просветление“. В празничния концерт участие взеха хор „Гласове от България“ – Прага, български фолклорни групи от Германия, децата от Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Бърно.

Мариянка Борисова разговаря с представители на българските организации в Бърно, както и с потомци на българските градинари. Групата от Бърно продължи честването в неформална среда с дегустация и хорá в механата на недалечна винарска изба.

Честванията на св. Кирил и Методий в Микулчице отдават почит на Първоучителите и разпространителите на богослужението на славянски език; съчетават елементи на поклоннически, възпоменателни и патриотични пътувания; обединяват българи от различни европейски държави, създавайки родно пространство на мястото и във времето на празника.

 

 

Текст и снимки: Мариянка Борисова

Сподели