Денят на храбростта в Ново село, Македония

На 6 май, по случай Деня на храбростта, докторантът Валентин Воскресенски проведе теренно проучване в с. Ново село (Р Македония), където се намира едно от малкото възстановени български военни гробища. На мястото се провеждат ежегодни възпоменателни церемонии и се посещава целогодишно от български туристи.

Във военния мемориал са положени тленните останки на 71 войници от Българската армия, участвали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Дълги години мястото е занемарено и изоставено. От 2006 г. по инициатива на българските държавни институции и фондация „Българска памет“ военното гробище започва да се стопанисва.

През 2018 г. по случай 140-годишнина от създаването на Българската армия, мемориалът е посетен от Президента на Р България Румен Радев, евродепутата Андрей Ковачев, зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов, военните аташета на Р България и Р Македония и др. Охридският архиепископ Стефан отслужи заупокойна молитва за загиналите воини. Във възпоменателната церемония взеха участие Гвардейски представителен духов оркестър, Детски духов оркестър при НМУ „Любомир Пипков“ – София и Национална гвардейска част. На събитието присъстваха жители на с. Ново село и над 400 ученици от различни населени места в Р България и Р Македония.

Текст и снимки: В. Воскресенски

Сподели