Документационно пътуване в Сърбия, Румъния и Унгария

Поради пандемията от коронавирус в рамките на проекта някои практики и места бяха проучени изцяло дистанционно. Напоследък възможностите за пътуване се подобриха и гл.ас. д-р Лина Гергова и гл.ас. д-р Яна Гергова предприеха теренно проучване в Сърбия, Румъния и Унгария за документиране на изследвани вече паметници е пространства и разговори с дипломатическите представителства и местните български общности.

Тъй като пътуването съвпадна с годишнината от рождението на Васил Левски, първата спирка беше неговият паметник в Цариброд, където беше заснето трансгранично посещение с ритуал. Организирана група от Годеч традиционно на 18 юли идва на паметника на Левски, държат се речи и се поднасят цветя в знак на преклонение към делото му.

Група от Годеч на поклонение пред паметника на Левски в Цариброд по случай 185 г. от рождението му

След това учените се отправиха към Банат, като заснеха български храмове и други топоси като училище, стадион, паметници в католическите села Брещя, Дента, Винга и Стар Бешенов (Dudeştii Vechi) в румънската част на областта. В Тимишоара беше проведена среща с представител на Българското дружество в Банат.

Храм "Св. Троица", с. Винга
Храм "Св. Троица", интериор
Паметник "Св. Троица", построен от Франц Ранков през 1899 г.

В Унгария беше посетен родният дом на поета Шандор Петьофи, превърнат в музей-мемориал (Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum), в двора на който в годините е изградена колекция от паметници на неговите преводачи в различни страни. В скулптурния парк, създаден през 1985 г.,  са и бюстовете на Иван Вазов и Атанас Далчев. (В момента целият мемориал е в ремонт, но бяхме допуснати да заснемем интересуващите ни паметници).

 

Паметник на Иван Вазов в Скулптурния парк на преводачите на Петьофи в Кишкьорьош
Паметник на Атанас Далчев в Скулптурния парк на преводачите на Петьофи в Кишкьорьош

На връщане през Белград бяха заснети паметникът „Първа българска легия“ в парка „Ташмайдан“ – витошка морена с изображенията на Георги С. Раковски и Васил Левски, и крепостта „Калемегдан“, където легията се е сражавала. Беше посетена и българската секция в Ново гробище, в която са положени загинали военнопленници от Първата световна война и където ежегодно се извършват възпоменателни ритуали, организирани от българското посолство и военното ни аташе в сръбската столица.

Паметник "Първа българска легия"
Българският паметник в Ново гробле, Белград

Текст и снимки: Л. Гергова и Яна Гергова

Сподели